Introduktion

NYT

Debatforum

Redaktion

Medvirkende

Artikler

Billeder

Kontakt


DD home > Introduktion > Brostrøm om Mai

Torben Brostrøm

Om redaktøren

ANNE-MARIE MAI (f. 1953), er den første kvindelige litteraturprofessor i Danmark.

Hun begyndte sin karriere som skribent med en særlig opmærksomhed for danske kvindelige forfattere, et fænomen der ikke var samlet beskrevet eller udforsket, før hun i 1982 udsendte et tobindsværk, der med med en lang række nyvurderinger strakte sig fra Sophie Brahe til Kirsten Thorup.

Efter at have dvælet ved Leonora Christine i Historien om en heltinde året efter, har hun især taget nutiden og lyrikken som sit særlige område, først i en samtalebog med Michael Strunge derefter med en fin lille indføring i det At læse digte (1991).

At hun nu har organiseret arbejdet med en ny prøvning og belysning af Danske digtere i det 20. århundrede, er ikke overraskende, selv om resultatet vil kunne være det, siden hun allerede gennem 1990'erne med sikkert overblik har redigeret og skrevet med på værdifulde og nyorienterende antologier af studerendes og medarbejderes læsninger af Digtning fra 80'erne og 90'erne, Prosa fra 80'erne og 90'erne samt Historier om nyere nordisk litteratur og kunst. Hun bidrog til og var med til at redigere Nordisk Kvindelitteraturhistorie (1993-98) og sad i fællesredaktionen af det nyligt afsluttede fembindsværk Læsninger i dansk litteratur.

Det er bøger, som animerer til skærpet opmærksomhed og kritisk læsning. Bagved og tværs igennem mærker man formidlerens entusiasme, intuition og energiske betænksom over for læseren. Det er historien om en litterær heltinde.


Se og læs mere om Mai og den øvrige redaktion

 

SDU HOME. 25. september 2000, Jon Helt Haarder