Introduktion

NYT

Debatforum

Redaktion

Medvirkende

Artikler

Billeder

Kontakt

Nyt
ved Jon Helt Haarder

8. oktober 2002, flere anmeldelser af bind 1 i fuld længde, se her

Også DR har en side om Danske Digtere - fyldt med spændende og relevant materiale for enhver med interesse for danske digtere. Prøv selv:

7. oktober 2002, Danske Digtere bd. 1 fik en overdådig modtagelse her i weekenden. Masser af ægte roser, som Anne-Marie Mai sagde ved udgivelsesfesten - de har som bekendt også torne. Nærværende webredaktør har mailet til anmelderne og lægger ud i fuld længde, så snart d'herrer giver lov. Anmeldelser i fuld længde her. På denne side blot en lille buket:

  • Hvilken rigdom. Dansk litteratur i det 20. århundrede har niveau og mangfoldighed, så man føler sig privilegeret over at kunne dansk. Og det må siges først og uanset indvendinger, at det værk, der nu står færdigt, formidler en glæde og entusiasme over 1900-tallets litteratur, som kun kan smitte. Værket vil gøre nye generationer til kyndigere læsere, og det fortjener Anne-Marie Mai og hendes hold tak for. (Bjørn Bredal i Politiken)
  • Bind I gnistrer af entusiasme og engagement og vil sikkert kunne give stof til fornyet og fornyende læsning af nogle ikke helt så gamle danske klassikere og geninddragelsen af nogle mere eller mindre glemte. (Lars Ole Sauerberg i JP)
  • Sprechstallmeisterinden over dem alle, professor Anne-Marie Mai tager ved værkets optakt læseren i kraven til en ordentlig kehraus, og hvis man ikke omkommer af åndenød undervejs, kan man godt have fornøjelse af redaktørens ny fornemmelse for altings storartethed. Det er virkelig Kong Volmers vilde ridt gennem detailskoven, for ikke alene skal alt det, der ikke behandles i bogen, med, der skal også gøres rede for periodens politiske, teknologiske og sociale udvikling, den udenlandske påvirkning, mediekulturens forvandling etc.etc. Og man var et skarn, hvis man ikke tog hele herligheden til sig, for man får noget at vide og faktisk i et sprog, hvor både Maren og jeg kan være med. (Klaus Rifbjerg i Information)
  • det store flertal holder en høj kvalitet, og det klæder værket, at også digtere har fået lov til at skrive med. I det nye bind Pia Juul om Agnes Henningsen og Hans Otto Jørgensen om Marie Bregendahl. Redaktørens afsluttende oversigtskapitler imponerer, og der er lagt et prisværdigt arbejde i henvisninger og registre. 'Danske digtere' er under alle omstændigheder en udgivelsesbedrift af rang. (John Chr. Jørgensen i EB)

30. september 2002, nu nærmer udgivelsesdagen sig for alvor. I ventetiden kan man læse redaktricens formentlig sidste pressemedelse i denne sammenhæng (webredaktøren sluger en klump):

  • Danske digtere i det 20. århundrede er en klassiker i dansk litteraturformidling, og for en litterat er det et privilegium at få lov til at forestå arbejdet med en ny udgave af det store værk. Her ved afslutningen af udgivelsen af de mere end 1.800 sider ser medarbejderne og jeg tilbage på fire års skrivearbejde i selskab med de allerbedste nyere danske forfattere.
    Det har været utrolig sjovt, krævende og tankevækkende at få lov til at nylæse klassikere som Henrik Pontoppidan, Gustav Wied, Thøger Larsen, Agnes Henningsen, Karen Blixen, Klaus Rifbjerg, Dan Turèll og Kirsten Thorup. Det har også været spændende at få mulighed for at rykke og rokke ved det kendte billede af det 20. århundredes litteraturhistorie, vise læserne nye sider af de store kendte forfatterskaber, give mindre kendte forfattere en plads i litteraturhistorien og for første gang at portrættere helt nye danske forfattere som eksempelvis Pia Juul, Christina Hesselholdt og Helle Helle.
    Forskellige generationer af litterater har haft hver deres syn på dansk samtidslitteratur, og man føler næsten, at de gode gamle litterater puster en blidt i nakken, når man prøver at gå nye veje og hører en opmuntrende hvisken: ja, kom nu i gang! Vi har lagt vægt på at være meget omhyggelige i arbejdet med de enkelte forfatterskabsportrætter og de litteraturhistoriske oversigter, og ofte har vi måttet udføre noget af et detektivarbejde for at finde de sidste oplysninger. Det har ind imellem bragt skægge detaljer og glemte historier for en dag. Man kan finde dem og vores bud på de store linier i det 20. århundredes danske litteratur i Danske digtere i det 20. århundrede I-III. -

Således Anne-Marie Mai.

17. september 2002, vi venter spændt på udgivelsen af det sidste bind - bind 1 er det jo - af fjerde udgave af Danske digtere i det 20. århundrede. Fronterne er hårdt optrukne i diskussionerne om især den nyeste litteratur. Det bliver spændende at se, om denne debats fronsystem projiceres tilbage på opfattelsen af det tidllige 20. århundredes litteratur, når bind 1 skal anmeldes.

 

SDU HOME. 7. oktober 2002, Jon Helt Haarder