Introduktion

NYT

Debatforum

Redaktion

Medvirkende

Artikler

Billeder

Kontakt


DD home > Introduktion > Redaktørens intro

Anne-Marie Mai

Om arbejdet med værket

-redaktøren introducerer . . .

Danske digtere i det 20. århundrede er en klassiker i dansk litteraturforskning og litteraturformidling, og for mig har det været stor glæde at få lov til at forestå arbejdet med en helt nyskrevet fjerde udgave.

Værkets særlig genre er forfatterportrættet; det var Georg Brandes, der med sin engagerede, fortællende og analyserende fremstilling gjorde til en levende genre i dansk litteraturkritik og -forskning. Han gav genren en spændstighed og formidlingsmæssig kraft, der rakte ud over det 19. århundredes teser om livet som årsag og kunsten som virkning.

I den nyskrevne udgave af Danske digtere i det 20. århundrede har vi valgt at bruge genren til at skrive forfatterskabsportrætter. Vi ser forfatternes tekster som det centrale, og vi placerer forfatterskaberne i litteraturhistoriske og kulturelle kontekster.

Med fjerde udgave af Danske digtere i det 20. århundrede fremlægger vi en nutidig udgave af værket, og det er en stor fornøjelse at vise mangfoldigheden i århundredets danske litteratur.

Det 20. århundrede tæller mange betydelige, omdiskuterede og elskede forfattere, eksempelvis Henrik Pontoppidan, Sophus Claussen, Johannes V. Jensen, Thøger Larsen, Marie Bregendahl, Tom Kristensen, Karen Blixen, Martin A. Hansen, Peter Seeberg og Klaus Rifbjerg.

Fra de senere år har vi fine nyklassikere som Inger Christensen, Kirsten Thorup, Dan Turèll, Suzanne Brøgger, Søren Ulrik Thomsen og Christina Hesselholdt. Vi har at gøre med et væld og et spænd af forskelligartet digtning, der fortjener mange nye læsere.

Skribenterne på fjerde udgave bringer helt nye læsninger og fortolkninger af de mange klassikere på bane, og i de litteraturhistoriske artikler får læseren et overblik over århundredets litteratur, der bygger vor tids litteraturforskning. En række spændende og tankevækkende fotografier af århundredets danske forfattere illustrerer værket.

Alle medarbejdere håber dermed at give en vigtig og stor del af dansk kulturarv videre til det 21. århundredes læserpublikum.

 

SDU HOME. 25. september 2000, Jon Helt Haarder